Dalsi tlak klubov na "postupy" Pisomne sa zatial vyjadrili Geča,Š.Michaľany či Pušovce

11.01.2014 22:56


 

Výkonný výbor

Východoslovenského  futbalového zväzu

Alejova 2

042 96 Košice

 

 

ŽIADOSŤ O ZMENU SÚŤAŽNÉHO PORIADKU VsFZ KOŠICE -  PRE SÚŤAŽNÝ ROČNÍK 2014/15

Reorganizácia 2014/15

Reorganizácia súťaží v nasledujúcom súťažnom ročníku 2014/15 prinesie pre kluby z vyšších súťaží (terajšia -  III. a  IV. liga), menšiu pozitívnu zmenu. Pre náš klub pri jej súčasnom modeli zverejnenom na stránke VsFZ Košice, neprináša smerom dopredu absolútne žiadnu, skôr naopak je to futbalový posun späť.

Pri poslednom  informatívnom zverejnení na web stránke VsFZ, by naše mužstvo v nasledujúcom súťažnom ročníku  2014/15, po avizovanom zrušení VI. líg, v prípade ak sa umiestnime v terajšej VI. lige šarišskej minimálne približne do desiateho miesta, pričom bude absolútne jedno či budeme v tabuľke prvý, alebo dokonca až desiaty zostaneme v súťaži rovnakého hierarchického poradia. Budeme hrať v podstate tú istú súťaž, iba s iným poradovým číslom, čiže nie VI. ligu šarišskú, ale V. ligu šarišskú.

Z vyššej ligy čiže z V. ligy Sever by k nám spadol  akurát Kľušov a hrali  by s našim mužstvom  v V. lige šarišskej opäť tie isté momentálne šiestoligové tímy čiže:  Záhradné, Beloveža, Malý Šariš, Malcov, Gaboltov, Dlhá Lúka, Uzovce, Gerlachov a Šarišské Dravce. Z okresu Prešov by k nám postúpila napríklad Demjata, z bardejovského  Koprivnica a zo staroľubovnianskeho Čirč.

Čiže ako sami vidíte napriek všetkej úcte k všetkým našim súperom k žiadnej  markantnej  zmene v prospech atraktivity futbalu nedôjde skôr by som konštatoval, že divácky záujem o túto súťaž ešte viac upadne a to hlavne po vypadnutí  Veľkého Šariša (derby zápas), Chmiňan, či Župčan do regionálnej oblastnej súťaže. 

Môžeme zodpovedne prehlásiť,  že sme samozrejme o reorganizácii súťaží  v ročníku 2014/15  boli informovaní, no  o  pre nás najdôležitejšej skutočnosti  a to  o NEPOSTUPE  z prvého miesta zo  VI. ligy šarišskej  v  žiadnom dokumente,  vyhláške,  úradnej správe  zmienka  absolútne nebola.

Predseda ŠTK VsFZ Košice sa k mojim písomným pripomienkam k problému NEPOSTUPU z 1. miesta zo VI. ligy šarišskej v súťažnom ročníku 2013/14 vyjadril, že ak budeme  v VI. lige šarišskej po skončení súťažného  ročníka  2013/14 na 1. mieste, tak postúpime do V. ligy  z prvého miesta a ostatné mužstvá budú podľa poradia k nám priradené, považujem to za nevýslovne dehonestujúce  tvrdenie a pôsobí to nielen konkrétne voči nášmu klubu, ako obrovský výsmech práce všetkých vo futbalovom hnutí.

Tvrdenia predsedu ŠTK VsFZ Košice, že nemôžeme postúpiť zo VI. ligy šarišskej o dve ligy vyššie (čiže do IV. ligy ), sú absolútne irelevantné. Nejedná sa totiž vôbec o postup o dve ligy, pretože sa predsa VI. liga ruší a je to logicky postup iba o jednu ligu vyššie, čiže  obyčajný, bežný, klasický spôsob akým sa z prvého miesta  vždy  postupuje. Takže žiaden posun o dve ligy nahor, ale je to  postup iba o jednu ligu.

Pri súčasnom modeli reorganizácie postupujeme prakticky do tej istej súťaže čo je skutočne nepochopiteľnou skutočnosťou.

Samozrejme nehovoriac o ďalších zbytočných celoročných nákladoch na chod klubu v nasledujúcej prakticky tej istej súťaži,  ktoré budú zaiste prioritne zaujímať aj všetkých našich sponzorov, ktorí bezpochyby  zatiaľ držia náš futbal nad vodou. Nezanedbateľným je aj štartovný poplatok v súťaži v ktorej strávime pri NEPOSTUPE ďalší zbytočný rok aj v prípade, že v tomto ročníku súťaž vyhráme. Okrem toho bude treba zabezpečiť mnoho ďalších záležitostí súvisiacimi so štandardným chodom klubu, ktoré znášajú rovnako nemalé finančné prostriedky a pritom zostaneme tam kde sme už teraz.

V histórii futbalových súťaží  zakaždým prvé mužstvo v danej súťaži daného majstrovského súťažného ročníka postupovalo a posledné  mužstvo vypadávalo. Pre súťažný ročník 2014/15 sme dospeli k nelogickej skutočnosti, že ak budeme prvý po jarnej časti ročníka 2013/14 z prvého miesta postúpime v podstate do kvalitatívne a hierarchicky tej istej súťaže v ročníku 2014/15  a  iba  rímska VI  sa zmení na rímsku V.

Za zmienku zaiste stojí aj motivácia hráčov a funkcionárov v kluboch, ktoré sa umiestnili na popredných tabuľkových priečkach po jesennej časti. Keď sa pozrieme tabuľku VI. ligy šarišskej,  jedenáste Chmiňany, ktoré sú momentálne na prvej takzvanej  nepostupovej  priečke, v prípade  ak by teoreticky vyhrali všetky jarné zápasy, získali by z jedenástich kôl  33 bodov a mali by tak po ukončení ročníka 2013/14 bodov 50. Z toho vyplýva, že už teraz vieme v Šarišských Michaľanoch, že nám stačí šesťkrát zvíťaziť  a budeme mať 51 bodov, čiže o jeden bod viac ako Chmiňany a to nám bude stačiť na takzvaný postup či posunutie do V. ligy šarišskej. Vo zvyšných piatich majstrovských zápasoch už pôjde iba o našu morálnu prestíž, ale prakticky  účasť v  V. lige máme zabezpečenú už od  dátumu 11.mája. Nemusíme sa už päť kôl o nič  snažiť aj tak v V. lige šarišskej v ročníku 2014/15 účinkovať budeme. Forma súťaživosti a rešpektovania zdravých športových noriem a zásad je v tomto prípade  nedostatočná.

O modeli reorganizácie boli vraj kluby informované a jej model bol schválený Výkonným výborom v uznesení na zasadnutí Výkonného výboru VsFZ  1.7.2013.

Kto by z týchto pár viet textu vydedukoval čo nás vlastne pri reorganizácii v ročníku 2014/15 čaká? Zabudlo sa na jednoduchú formuláciu stačilo uviesť, že pri týchto posunoch sa z prvých miest NEPOSTUPUJE,  ja  to  v texte  uvedené nevidím. Na letnom aktíve by sme sa určite voči tomu boli ohradili ak by sme o tom boli vedeli  a že sme sa nepýtali na aktíve ako to vlastne bude s reorganizáciou vyzerať a koho? veď nikto k tomu nevedel nič konkrétne povedať.

Vraj sa uvidí po skončení jesene, ako to vlastne bude vyzerať.  Nevšedný výsledok reorganizácie sme sa dozvedeli už pred skončením jesennej časti súťaže, no pri  jeho súčasnom kontexte nás už  nič horšie postretnúť naozaj nemohlo.

Text Uznesenia:

Uznesenie VV VsFZ č. 035/2013 

VV VsFZ schvaľuje spôsob postupov a zostupov pri reorganizácii súťaží dospelí SFZ a to : 

Zaradenie družstiev v našich súťažiach sa vykoná prostým posunom príslušného počtu družstiev na doplnenie stanovených súčasných počtov družstiev v súťažiach. Ostatní  zostávajú na svojom súčasnom stupni súťaže podľa príslušnosti. 

To je celé vysvetlenie, kde je zmienka o NEPOSTUPE z prvých miest?

Sledujem celosvetové futbalové dianie už 47 rokov, ale s podobnou situáciou som sa v histórii tohto krásneho športu nestretol.

Napadajú ma už rôzne možné scenáre, prihlásiť mužstvo v nasledujúcom ročníku do Stredoslovenského futbalového zväzu,  alebo na Zakarpatskú Ukrajinu,  prípadne do líg  prihraničných poľských vojvodstiev podkarpatského, alebo malopoľského.

FK GEČA – VI. Liga košicko – gemerská,

Prinášam Vám stanovisko k vzniknutej situácii od predsedu FK Geča pána Martina Palenčára, uverejnené na stránke Futbal na východe - s jeho dovolením,

Rád by som dal do pozornosti klubom a širokej verejnosti, kto o tom ešte nevie, že podľa informácií zo zväzu, či z rozpisu súťaže je vlastne nasledujúci ročník vo VsFZ, podľa mňa, neregulárny a vlastne bez motivácie, či bez Fair play, bez športového ducha. Ide o postupy zo VI., V. a IV. ligy.

Keďže v nasledujúcom ročníku 2014/15  je plánovaná reorganizácia, Výkonný výbor VsFZ rozhodol, že nám uzatvorí súťaže, aspoň smerom hore. Neviem, či sa kompetentní obávajú väčších zostupom, ale  prečo, keď napr. vo Stredoslovenskom futbalovom zväze sú aj v nasledujúcom ročníku zaručené postupy z prvých miest, pričom u nás na východe, či skončíme prvý, či v niektorých súťažiach dokonca až na 10. mieste, je to v podstate jedno. Stále budeme hrať tu istú súťaž. To že sa premenuje zo VI. na V. atď., je pre nás kluby nepodstatné.

Víťazi VI. líg košicko - gemerskej, zemplínskej, vihorlatsko - dukelskej, šarišskej, či podtatranskej chcú postúpiť do IV. ligy Juh, resp. Sever a nie do V. ligy KG, Z, atď. To je čo za postup? Víťaz V. ligy JUH a SEVER chce postúpiť do III. ligy východ, tak ako to bolo v uplynulom ročníku, nie do IV. líg Juh a Sever. Nás nezaujímajú čísla, či hráme VI., V., alebo IV. ligu,  ale nás zaujíma územný postup. Ak vyhráme súťaž, či už je to terajšia VI. liga, či po novom V. liga, chceme postúpiť do súťaže Juh, alebo Sever. Nie znova do tej istej a hrať s tými istými mužstvami.
Preto touto cestou vyzývam Výkonný výbor VsFZ, aby zmenili svoje rozhodnutie, pretože to je v ich kompetencii a môžu tak urobiť do začiatku jarnej časti. Futbal bez motivácie, aspoň nás v Geči nás ubíja. Verím, že viacero klubov to neteší a môžu aj kvôli tomu nastať postupné problémy.

Kto udrží hráčov, keď vopred vedia, že nemajú o čo hrať? A odpovede, že, ale veď postúpi viacero mužstiev sú smiešne. Kde postúpia zo VI. ligy KG? Do V. ligy, taktiež KG. Zo VI. ligy “Z” do V. ligy “Z”. Z V. ligy Juh do IV. ligy Juh?

Spojme sa pre futbal,
AUTOR: Martin Pálenčár, predseda FK Geča 73, tel.: 0905819430

FK PUŠOVCE – V. liga Sever

Štefan Adamčík – VV  FK Pušovce, s dovolením p. Adamčíka,

Keď sme po súťažnom ročníku 2012/13 postúpili prišlo nám ako prirodzené posilniť mužstvo, aby sme si neurobili hanbu v novej súťaži V. lige Sever. Otázka je prečo by sme to robili keby sme boli vedeli, že bude " takzvaná reorganizácia súťaže v ktorej sa v našej lige  nebude postupovať. Nebol som na aktíve a nemal som informácie o tom , že sa z prvého miesta nepostupuje, ani v rozpise súťaže to nie je jasne a jednoznačne formulované. Skôr sa mi zdá , že je to domotané.

O NEPOSTUPE z prvého miesta  sa dozvedeli  až v priebehu jesennej časti súťaže. Reakcie našich hráčov a funkcionárov boli asi také " neveríme že také niečo je možné, kde je súťaživosť , kde je športový duch, o čo sa vlastne má hrať? Reakcia väčšiny súperov je asi taká to „načo robíte futbal aj tak nepostúpite“. Samozrejme že je v tom aj kus škodoradosti ,  veď ostatní nerobia skoro nič len vegetujú  a s odretými ušami tú ktorú súťaž ako tak uhrajú. Vyhrajú tí,  ktorí sa nestarajú a tí ktorí majú záujem pre futbal niečo pozitívne urobiť  budú potrestaný tým , že nemajú možnosť posunúť sa o kúsok ďalej. Argument pre čo je to tak  "vraj pre to , ako by sme k tomu prišli že by sme postúpili o dve súťaže na raz.  Pán Mikloško to vyššie v texte  vyargumentoval o aké postupy vlastne ide, keď vlastne ide len o premenovanie súťaži.  Chápem aj to že je ťažko preraziť keď je nás menšina, tých ktorý chcú robiť niečo pozitívne pre futbal, ktorí obetujú čas a peniaze aby mohol futbal v ich kluboch napredovať. Na strednom Slovensku to funguje ako po minule súťažné ročníky a pritom ich mužstva v II. lige vraj rozdelia na východ a západ. Prečo nie je v súťažnom poriadku uvedené, že mužstvá z prvých  miest v piatych a šiestych líg nepostupujú.

OŠFK Šarišské Michaľany – VI. Liga šarišská

Z nášho pohľadu bude veľmi ťažko do jarnej odvety motivovať našich  hráčov, ktorí k nám prišli s cieľom posunúť  Šarišské Michaľany v hierarchii súťaží čo najvyššie. Najdôležitejšou záležitosťou sú však aj vo futbale peniaze. Neviem ako vysvetlíme našim sponzorom pred začiatkom súťažného ročníka 2014/15, že aj keď sme skončili v tabuľke VI. ligy na prvom mieste,  opäť hráme v podstate s tými i stými mužstvami  v  iba premenovanej lige a pritom očakávať od nich vykrytie ďalšieho ročníka, no je to veru  veľmi  ošemetná záležitosť.  Obecný Úrad  v našej obci futbal  so 4 000 € ročnou dotáciou na fungovanie futbalu, ktorá nestačí  vykryť ani dopravu našich troch družstiev, futbal v našej obci nezachráni. V prípade straty sponzorov hrozí pád futbalu a nechcem si predstaviť tú najkritickejšiu možnú alternatívu, čiže celkový zánik futbalu v Šarišských Michaľanoch. Samozrejme ešte nie sme na prvom mieste, ale budeme  o víťazstvo v súťaži bojovať.

Obavy o kvalitu nášho účinkovania vo vyššej súťaži sú bepredmetné. Už tri roky po sebe dokonca  už  ako účastník I. triedy ObFZ Prešov, naši tréneri v zimnej aj letnej príprave volli za súperov kluby z III. ligy, IV. ligy  a V. ligy Sever, pričom sme boli týmto klubom vo väčšine prípadov viac ako vyrovnaným súperom. Zoznam týchto zápasov v posledných troch rokoch  môžem Výkonnému výboru VsFZ Košice predložiť.

Žiadosť

Žiadame Výkonný výbor VsFZ Košice, umožnite pre dobro futbalu klubom, ktoré majú  ambície, ekonomické a sociálne zabezpečenie, ako aj kvalitné hráčske kádre,  hrať súťaže na ktoré majú v prípade umiestnenia  sa na  prvom mieste v tabuľke právo a zabezpečte im právo  priameho postup, ktorý nie je porušením súťažného poriadku, ale práve naopak jeho logickým vyústením.

Zainteresované kluby majstrovských futbalových súťaží VsFZ Košice (VI. liga, V. liga Sever a V. liga Juh) žiadajú priamy postup o súťaž vyššie, čiže v prípade VI. líg  postup z prvého miesta do IV. ligy a v prípade V. ligy Sever a V. ligy Juh postup z prvého miesta do III. ligy VsFZ Košice.  Napriek tomu, že  jeden medzistupeň nie je uvedený, nie je tam uvedeným preto, lebo  ani žiaden neexistuje.  VI. Ligy sa  rušia,  čiže je to postup iba o jednu ligu nie o dve ligy. Iba prerozdelením vyšších  majstrovských futbalových súťaží to vyzerá ako postup o dve ligy, pričom samozrejme tomu tak absolútne  nie je, pretože prakticky už v tomto ročníku 2013/14 hrajú účastníci VI. Ligy -  V. ligu a účastníci V. ligy -  IV. ligu. 

Priamy postup

Postup zo VI. líg  z 1.miesta:

Traja víťazi VI. líg (vihorlatsko – dukelská, podtatranská, šarišská),  momentálne sú nimi Kochanovce, Záhradné a Kravany,  postupujú do IV. ligy a nahradia v nej  posledné tri mužstvá IV. ligy Sever, momentálne to sú Hanušovce, Zamutov a Medzilaborce. Pričom platí, že zo IV. ligy vypadávajú aj Dlhé Klčovo, Kľušov a Kežmarok. Nie je to postup o dve ligy nahor, pretože sa VI. ligy rušia, ale iba o jednu ligu ako sa zvyčajne klasicky postupuje.

Dvaja víťazi VI. líg (košicko – gemerská, zemplínska), momentálne sú to Geča a Petrovce  postupujú do IV. ligy Juh a nahradia v nej dve posledné mužstvá   IV. ligy Juh.,  čiže Kráľovský Chlmec a Rudňany. Pričom platí, že do VI. ligy košicko – gemerskej  vypadávajú  pri momentálnom postavení  v tabuľke aj Poproč a Sokoľany.

Postup z prvého miesta  podľa momentálneho stavu v tabuľkách

V prípade V. ligy Sever a V. ligy Juh buď postúpia priamo Pušovce a Šaca do III. ligy, alebo si zahrajú podľa momentálnej situácie  baráž a to Pušovce s Krompachmi a Šaca s Vyšným Opátskym.

Zainteresované kluby piatych a  šiestych líg nesúhlasia s tým aby bola po skončení súťažného ročníka 2013/14 odohratá baráž o postup do vyššej ligy. Dôvodom je logická skutočnosť, že  klub  ktorý sa celý rok snažil v nižšej súťaži a súťaž aj  vyhral,  môže v jednom zápase o celoročné úsilie  prísť a  vo vyššej súťaži ostane klub, ktorý celý rok vegetoval na spodných priečkach tabuľky a v jednom najdôležitejšom zápase  o svojom zotrvaní rozhodol vo svoj prospech.

Baráž uvádzame iba ako poslednú možnú alternatívu, ale zainteresované kluby žiadajú  jednohlasne  priamy postup.

Baráž

Situácia  s ktorou  počítame ako  s poslednou logicky  možnou alternatívou  navrhujeme :

Odohrať jedno barážové stretnutie na neutrálnej pôde po dohode oboch zainteresovaných strán, v prípade voľných termínov odohrať dve barážové stretnutia doma aj vonku. Baráž sa však zvyčajne hrá na jeden zápas.

Víťazi VI. líg  (vihorlatsko – dukelská, podtatranská, šarišská) momentálne Kochanovce, Záhradné, Kravany, by hrali baráž s poslednými  tromi mužstvami v V. lige Sever  -  Zamutov, Medzilaborce, Hanušovce. Navrhujeme vyžrebovať  dvojice po skončení súťažného ročníka 2013/14, 15.6  na najbližšom zasadnutí VV VsFZ Košice. Termín baráže 22.6.2014 – neutrálne ihriská , vzájomná dohoda klubov, prípadne pri nedohode klubov miesto konania baráže určí  ŠTK VSFZ Košice.

Víťazi  VI. líg (košicko – gemerská, zemplínska), momentálne  Geča a Petrovce vstúpia do baráže tým istým spôsobom s mužstvami Kráľovský Chlmec a Rudňany.

Posun mužstiev podľa spádovej príslušnosti z terajších IV. líg do V. líg a zo súčasných VI. líg do regionálnych súťaží  vyrieši ŠTK VsFZ Košice,  po skončení všetkých súťaží v ročníku 2013/14.

 

 

V Prešove 10.1.2014                                                                                                   Attila Mikloško

                                                                                                                       Tajomník OŠFK Šarišské Michaľany



Viac tu: https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/news/ziadost-o-prehodnotenie-nepostupu-z-prvych-miest-v-sutaziach-vsfz-kosice/

https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/news/list-predsedu-fk-geca-k-postupu-nepostupu-pri-reorganizacii-sutazi-/